image/svg+xml
image/svg+xml

Program Hakkında

Misyon

Acil Sağlık Hizmetleri alanında yetkin, ekip çalışmasına uyumlu, etik değerlerine bağlı, teknolojik ve bilimsel gelişmeleri takip ederek yaşam boyu öğrenme becerisini kullanabilen sağlık teknikeri yetiştirmektir.

Vizyon

Acil Sağlık Hizmetlerinde ulusal ve uluslararası standartlarla bilim ve teknoloji ışığında  sağlık alanının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik eğitim veren öncü bir program olmaktır.


Amaç

Sağlık alanında, uluslararası mesleki ölçütlere uygun olarak hazırlanmış eğitim programları aracılığıyla, bilimsel, teknolojik, çağdaş değerler doğrultusunda, üstün bilgi ve beceri ile donatılmış, hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen; her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; ilk müdahaleleri yapılmış hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan, topluma faydalı teknik elemanların yetişmesini sağlayarak, ülkemiz sağlık hizmetlerinin gelişmesine ve güçlenmesine katkıda bulunmaktır.


Hedef 

İlk ve acil yardım programı, acil sağlık hizmetlerinde geleceğin profesyonel ilk ve acil yardım teknikeri yetiştirmeyi ve öğrenci tercihlerinde ilk sırada yer almayı hedefleyen bir programdır.

Güncel bilgi ve çağdaş teknolojiler ışığında, yenilikçi, girişimci, vizyon ve sorumluluk sahibi, ahlaki değerlere ve küresel bilgi düzeyine sahip, kendini sürekli geliştiren, bilgi üreten ve üretilen bilgiyi uygulamaya geçirecek bireyler yetiştirmektir.

Program Eğitim Amaçları ve Hedefleri

PEA-1: Mezun olduğunda mesleği ile ilgili çağın gerektirdiği ölçütler doğrultusunda temel, güncel, uygulamalı bilgi ve becerilere sahip olmak. 

  • Hedef 1.1: Eğitimde sürekli iyileştirme sağlamak. 
  • Hedef 1.2: Alanındaki gelişmeleri takip etme ve yaşam boyu öğrenme farkındalığı kazandırmak. 

PEA-2: Hasta ya da yaralıların ihtiyacı olan ilk ve acil müdahaleyi saptayıp yetki alanındaki gerekli girişimleri ve güvenli transportunu sağlayabilecek beceriye sahip olmak. 

  • Hedef 2.1: Olay yeri yönetimi becerisi kazandırmak. 
  • Hedef 2.2: Travma yönetimi, temel ve ileri yaşam desteği yöntemlerini uygulama becerisini artırmak. 
  • Hedef 2.3: Güvenli hasta taşıma, ambulansta acil müdahale ve nakil süreçleri yönetimi becerilerini kazanmasını sağlamak. 

PEA-3: Toplumsal sorumluluk bilinciyle mesleki etik ilkelere bağlı bir biçimde görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirecek bilgi ve tutuma sahip olmak. 

  • Hedef 3.1: Hasta ve çalışan hakları konusunda bilgi kazanımı sağlamak. 
  • Hedef 3.2: Meslek etiği ilkeleri konusunda farkındalık sağlamak. 
  • Hedef 3.3: Acil sağlık hizmetleri yönetmeliğini ve gelişmeleri takip etme farkındalığı oluşturmak. 
  • Hedef 3.4: Bilimsel ve kültürel etkinlikler ile araştırma ve projelerde sorumluluk alma bilincini geliştirmek. 

PEA-4: Ekip çalışmasına yatkın, ekipte etkin görev alabilen, güçlü iletişim ve koordinasyon becerilerine sahip sağlık personeli yetiştirmek. 

  • Hedef 4.1: Disiplinlerarası ekip çalışmasına katılma ve iş birliği süreçlerini yönetme becerisi kazandırmak. 
  • Hedef 4.1: Disiplinler arası ekip çalışmasına uyum sağlama ve etkili iletişim kurma yeteneğini kazandırmak. 
  • Hedef 4.2: Ekip çalışması içinde alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için sorumluluk alabilme yetisini geliştirmek 
  • Hedef 4.3: Yüksek stres yaratan acil durumlarda liderlik rolünü üstlenerek, ekibi yönlendirme ve hasta/yaralı transport sürecinde koordinasyonu sağlama becerilerini kazandırmak. 

Anahtar Performans Göstergeleri
Program eğitim amaç ve hedeflerine yönelik tanımlanmış anahtar performans göstergeleri aşağıda verilmiştir:

APG.1- Mezuniyet oranı göstergeleri    

APG.2- Mezun istihdam oranı 

APG.3- Mezun memnuniyet anketi sonuçları    

APG.4- Öğrenci memnuniyet anketi sonuçları   

APG.5- Kariyer Etkinlikleri 

APG.6- Öğrenci Projeleri 



Kabul Şartları

YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.


Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin, genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması, Eğitim-Öğretim programında yer alan tüm zorunlu dersleri başarması, programda öngörülen diğer tüm çalışmaları başarması, toplam 120 AKTS kredilik iş yükünü tamamlaması gerekmektedir.


Alınacak Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, İlk ve Acil Yardım önlisans derecesi (associate degree) almaya hak kazanmaktadırlar.


Üst Kademeye Geçiş

İlk ve Acil Yardım programı öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) İle Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına geçiş yapabilirler


İstihdam Olanakları

Mezunlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında “Paramedik (Sağlık Teknikeri)” unvanı ile çalışırlar. Sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yaparlar. İstihdam alanları; Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarının Acil Servisleri, 112 Acil İstasyonları, 112 Komuta Kontrol Merkezleri, Özel Ambulans Hizmetleri vb. birimlerdir.


Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu program, ön lisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır.


Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.